Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs
kulinaria - Wersja do druku

+- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu)
+-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Shitposting im. Kortha (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: kulinaria (/showthread.php?tid=317)

Strony: 1 2


kulinaria - Troll - 2020-05-21

Witam, oto przepis na sernik.

Przepis jest na blaszkę o średnicy 20 cm, wychodzi 8 porcji:

Spód:
- 25 g płatków górskich
- 40 g otrąb pszennych
- 1 banan (u mnie 85g)
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 10 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 łyżki słodzika (erytrol/ksylitol/do wyboru)

1. Zaczynam od spodu, trzeba zblendować wszystkie składniki i wyłożyć na spód blaszki ugniatając łyżką.
2. Oddzielam białka od żółtek. Białka trzeba teraz ubić na sztywno (polecam dodać przy tym szczyptę soli, będą trwalsze).
[spoiler]
Spoko nie rezygnuję, ale mam nadzieję że ktoś tak pomyślał X D
[/spoiler] Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę, następnie powoli dodajemy ją do ubitych białek i mieszamy.
3. Gdy wszystko się połączy, wlewamy do blaszki i pieczemy 35-40 min w 180°, grzanie góra-dół.
Smacznego


RE: kulinaria - Andre - 2020-05-21

(2020-05-21, 14:33)Troll napisał(a): - 2 jajka
Imho za mało. Więcej jajek da sernikowi większą puszystość. Użyłbym co najmniej czterech.

Żeby nie było, że tylko narzekam - postuję przepis na proste i szybkie placuszki twarogowe, które ostatnio robię sobie na śniadania.

Składniki:
- 250g twarogu (używam chudego),
- 3 czubate łyżki stołowe mąki,
- 3 jajka,
- cukier puder i cukier waniliowy (do smaku/zapachu, ja używam po pół łyżki stołowej każdego).

Przygotowanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Mieszamy twaróg, mąkę, żółtka i cukier na spoistą masę.
3. Białka ubijamy na "sztywno" i dodajemy do masy, mieszamy.
4. Masę wykładamy na suchą (!) patelnię naleśnikową (po 1 czubatej łyżce) i formujemy w miarę kształtne placki. Smażymy z dwóch stron na dość małym ogniu, na złoty kolor.

Smacznego! Podawać najlepiej z jogurtem/śmietaną i jakimiś owocami (truskawki może, skoro jest sezon).


RE: kulinaria - Akan73 - 2020-05-21

Co to za sernik bez rodzynek?


RE: kulinaria - Vive - 2020-05-21

Najlepszy.


RE: kulinaria - Milord - 2020-05-21

Kurde, dziewczyny mówię Wam, to co ja upiekłam w zeszły weekend to sztos.
Hoddeok: http://koreanskieprzepisy.pl/?p=140
Inb4 słodkie w pytę, jak nie lubicie na słodko to nie wiem czy wyjdzie : (


RE: kulinaria - Andre - 2020-05-21

(2020-05-21, 15:19)Milord napisał(a): Inb4 słodkie w pytę, jak nie lubicie na słodko to nie wiem czy wyjdzie : (
A nie mogę po prostu obciąć o połowę cukier w stosunku do przepisu? Nk wyjaśni.


RE: kulinaria - Milord - 2020-05-21

Nadzienie to czysty cukier praktycznie : s


RE: kulinaria - Andre - 2020-05-21

(2020-05-21, 16:44)Milord napisał(a): Nadzienie to czysty cukier praktycznie : s
Kurde nie wiem stary, w przepisie jest mowa o 2 łyżkach cukru i nieokreślonej ilości brązowego cukru oraz o "paru łyżkach" orzechów. W jakich proporcjach robiłeś?


RE: kulinaria - Milord - 2020-05-21

Na oko. Półtorej łyżki stołowej brązowego cukru i z 5-6 orzeszków laskowych pokruszonych na placek jakos


RE: kulinaria - Andre - 2020-05-21

Hmm. To spróbuję w wolnym czasie zrobić wersję mniej słodką i dam znać, co mi z niej wyszło.