Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs
Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Wersja do druku

+- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu)
+-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Rozmowy o grze (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Q&A edycja Śródziemie 2.0 (/showthread.php?tid=1901)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - VegetaZen2 - 2024-05-11

Proszę dopisać do zasad ze rzeki to akweny bo to ni waca nie wynika.

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - prehi - 2024-05-11

Koszt naprawy okrętów lekko uszkodzonych zostaje taki, jak zawsze wstawiałem pod wojnami, ale nie było (również) nigdy wpisane do zasad? Wink

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Richtus - 2024-05-12

Rzeki doszły do zasady, koszty napraw do cennika.

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Gandzia - 2024-05-12

Skoro jesteśmy przy rzekach - padłem ofiarą efektu Mandeli, bo wydawało mi się, że lotniskowce i pancerniki (i zanurzone okręty podwodne) nie mogły pływać po rzekach, a nigdzie tego nie widzę. Jedyna wzmianka o tym jest chyba tylko w niezbędniku wojsk z Nandanu.

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Richtus - 2024-05-13

Proszę dopytywać indywidualnie, do źródeł rzeki na pewno nie dopłyną.

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Milord - 2024-05-16

Cytat:Przyrost naturalny - co 4 tury gry aktualizujemy ludność o przyrost naturalny, równocześnie przeliczamy maksymalną siłę ludzką w oparciu o nową wartość. Bazowo zależy on od zamożności społeczeństwa. Może być modyfikowany przez cechy społeczeństwa i technologie (uwaga! modyfikacje traktujemy jako zmianę w punktach procentowych). Wartości bazowe:

Coś mi świta, że we wcześniejszych edycjach (na Nandanie?) siła ludzka była zerowana co przyrost naturalny. Dalej będzie to działać w tej edycji, czy to było tylko na potrzeby tamtej edycji i w obecnej po prostu będziemy przeliczać?

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - prehi - 2024-05-16

(2024-05-16, 10:29)Milord napisał(a):
Cytat:Przyrost naturalny - co 4 tury gry aktualizujemy ludność o przyrost naturalny, równocześnie przeliczamy maksymalną siłę ludzką w oparciu o nową wartość. Bazowo zależy on od zamożności społeczeństwa. Może być modyfikowany przez cechy społeczeństwa i technologie (uwaga! modyfikacje traktujemy jako zmianę w punktach procentowych). Wartości bazowe:

Coś mi świta, że we wcześniejszych edycjach (na Nandanie?) siła ludzka była zerowana co przyrost naturalny. Dalej będzie to działać w tej edycji, czy to było tylko na potrzeby tamtej edycji i w obecnej po prostu będziemy przeliczać?

...Jak zerowana? Zawsze ( na pewni w ostatnich dwóch edycjach) miała być przeliczana, jeśli miałeś zerowaną zużytą siłę ludzką to znaczy że jakimś sposobem nie wychwyciłem Ci błędu w budżecie Tongue

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Richtus - 2024-05-16

Aż sprawdziłem budżety Milorda z Nandanu i nic nie zerował xD
W każdym razie: nie, siła ludzka się nie zeruje co przyrost naturalny.

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - prehi - 2024-05-17

W niektórych NPCach jest zapisane:

Cytat:Posiadania 10 punktów wpływu gwarantuje:
(...)
(-) -1 punkt wpływu w Morii co turę

Czy gracz ma to samodzielnie podawać czy jest jakoś naliczane awtomatycznie?

RE: Q&A edycja Śródziemie 2.0 - Richtus - 2024-05-17

Gracz powinien samodzielnie to wpisywać do zmian wpływów.

...tak, można już donosić na kolegów.