Europa 10k, prace koncepcyjne: Polityka zagraniczna - Wersja do druku +- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu) +-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Rozmowy o grze (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Europa 10k, prace koncepcyjne: Polityka zagraniczna (/showthread.php?tid=1511) |
Europa 10k, prace koncepcyjne: Polityka zagraniczna - prehi - 2022-07-18 Na prośbę w kontekście poprzednich wrzuceń, wrzucam te elementy które uległy zmianie. Chciałbym przy okazji zaznaczyć, że właściwie to kończy zmiany jakie chciałem wprowadzić - zostały jeszcze ewentualne testy części mechaniki, kopanie minarchizmu by nie wstał, ewentualnie zmiany w technologiach i cenniku. W cenniku jakieś głębokie przemyślenia na temat kosztów wojsk, tak cobybyłogdybcie, a w technologiach jakieś kolejne kłody pod nogi i nowe technologie. Choć już wymyśliłem i nie wrzuciłem wersji ostatniej z kłodami i nowymi technologiami, muszę przemyśleć (albo wrzucę bez przemyśleń i jak nie usłyszę kwiku, to znaczy że jest dobrze). ... oznacza to że gdyby nie czekanie na arkusz milorda, możnaby ruszać w sierpniu, ale wtedy może zrobię sobie jakiś odwyk od PNW czy cuś. Z zasadami gotowymi już (nikt nie kwiczał!) na kolejną edycję. Ps. zwłaszcza się cieszę że nikt nie kwiczał na razie na temat cennika i zmian w kosztach WP, widzę że wszyscy się zgadzają :* *** Cytat:Handeldopisek o szczególnej roli cech dla ludowego państwa pnwoskiego. + Cytat:Możemy inne kraje obłożyć embargiem handlowym - obie strony ponoszą z tego powodu trwającą przez cały okres embarga karę do dochodu wynoszącą 2 * (x+y+1) (gdzie X to suma wydobywanych zasobów metali przemysłowych, metali rzadkich, ropy i DP pochodzącego z terytorium[(ikony “żywności”] - kupowane surowce się nie liczą, liczy się gołe wydobycie)(gdzie Y to ilość centrów posiadanych i kontrolowanych przez kraj)(gdzie 1 to jeden). Kraj dysponujący po 1 j. każdego surowca strategicznego (cztery ww. surowce - bez uranu) może wydać decyzji utworzenia gospodarki autarkicznej. Z tą cechą kraj posiada stałą 25% karę do dochodu, jednak nie ponosi kary za nakładane na niego embarga. Autarkia nie może też nakładać embargów.Duuuże zmiany, będzie więcej dodawania. Ale zmodyfikowałem przykład. Cel zmiany: nakładanie embarg zaczyna wyglądać niebezpiecznie dla wszystkich, bo każdy kraj nałoży embargo warte choć 2%. A każdy kraj na PNW nawet więcej, bo zentra i surki... ... ale jest limit, jeśli embarguje się kraj z którym mamy wojnę. Warto zaznaczyć, że jeśli ktoś by teraz miał cechę "zawsze mamy PP za pokój"... to dla embarga z jednego kraju sky is only limit! (no i ew budżet embargowanego). + ...wyleciał Handel z Ziemią (ale możecie handlować ze sobą, więc właściwie został, wyleciał podpunkt) + Cytat:Trakty handlowe [wymagają technologii “Kolej” !]... i tu właściwie już wszystkie zmiany co do Traktów... i tyle. RE: Europa 10k, prace koncepcyjne: Polityka zagraniczna - prehi - 2022-07-30 Uświadomiłem sobie, że coś chciałem jeszcze dać. To jest de facto wewnętrzne, ale załączam pod traktami: Cytat:Sieć kolei (Trakt) wewnątrz kraju - bonus specjalny |