Konflikt graniczny irańsko-kalifacki i wojna na Bliskim Wschodzie
2155

Po zawarciu królewskiego mariażu do wojny w pełni przystąpiły wojska Neobaktrii. Do mniejszych starć doszło wzdłuż całego frontu jednak żadna ze stron nie zdecydowała się na forsowny atak. Do kluczowych starć w powietrzu doszło nad Ahwaz gdzie za sprawą znacznej przewagi liczebnej połączone siły Iranu i Baktrii pokonały bardziej doświadczone lotnictwo Kalifatu. Przejęcie kontroli nad powietrzem umożliwiło koalicji antyislamskiej przeprowadzić serię bombardować na prowincję Ahwaz, której głównym celem było uszkodzenie infrastruktury prowincji odbierając znaczną część efektywności wojsk zmotoryzowanych Kalifatu. Dostrzegając osłabienie pozycji w Ahwaz armie Iranu i Baktrii z Isfahan podjęły próby odbicia Chuzestanu wpadając w dość nieskuteczną pułapkę Kalifatu. Z widząc przewagę liczebną Kalifatu, zaminowane drogi oraz pełne żywych pułapek wsie Irańczycy zrezygnowali z dalszej ofensywy.

Na froncie nieznaczną przewagę ma Iran, który dodatkowo wzdłuż granicy postawił nowoczesne ciężkie umocnienia.

Kalifat:
Feldmarszałek Saddam al-Dini *** 8 zmechI - Ahwaz // straty: 2 zmech I
I Armia Strażników Wiary (AFauzi al-Kawukdżi ) - ?? piechI, ?? zmechI - Kermanszah
Armia Perska (Al-Hadżdż Muhammad Amin al-Husajni*) - 4 piechI - Awhaz // straty: 3 piech I
1 Skrzydło Gniewu Nieba (Al-Fajuni der-Adbel**) - 3 mI, 3 bI - Mosul // straty: 3 mI

Neobaktria:
I Armia Macedońska (gen. Basil Kovindos) - ?? piech I - Sziraz
III Armia Macedońska (gen. Arimazes Okhan*) - 4 piech I, 1 zmech I - Isfahan // straty: 2 piech I
I Flota Powietrzna (gen. lotnictwa Eudymios Modios) - ?? mi I - Kabul
II Flota Powetrzna "Wulkan" (gen. lotnictwa Indidathes Khan*) - 5 b I - Kabul

Iran
I Armia (gen. Ravant Khadem**) - 2 piech I - Isfahan //straty: 1 piech I
II Armia (gen. Utana Dungaji*) - 2 zmech I, 7 piech I - Kum
III Armia (gen. Hom Pishni) - 3 piech I - Sziraz
I Armia Zmechanizowana (gen. Meerog Chothia) - 7 zmech I - Teheran
I Skrzydło Lotnicze (gen. lot. Jehangir Peer*) - 2 m I, 5 b I - Teheran //straty: 2 mI
II Skrzydło Lotnicze - 4 m I - Sziraz //straty: 2 mI

//-3 WP w Ahwaz
Doświadczenie:
KAL al-Dini +1 um.
KAL al-Husajni +1 um.
NBK Okhan +1 um.
NBK Khan +1 um, +spec: bombardowania strategiczne
IRN Peer +1 um.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Konflikt graniczny irańsko-kalifacki i wojna na Bliskim Wschodzie - przez VegetaZen - 2020-06-14, 02:45