Europa 10k, prace koncepcyjne: rekrutacja i punktowanie - Wersja do druku +- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu) +-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Rozmowy o grze (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Europa 10k, prace koncepcyjne: rekrutacja i punktowanie (/showthread.php?tid=1504) Strony:
1
2
|
RE: Europa 10k, prace koncepcyjne: rekrutacja i punktowanie - prehi - 2022-08-12 Wyjaśnienie i klaryfikacja wybranych rzeczy do przyszłej rekrutacji: Cytat:“Typy” do wyboru (coś z tego trzeba wybrać): Aktualizacja: Azjaci mają więcej ludności niż średnia, a Europejczycy mniej. Wobec pytań, otwartym tekstem, ludnościowo: Europejczycy < Azjaci z 0 pkt w ludność < ludki z 1 w ludność < Azjaci z 1 w ludność < ludki z 2 w ludność < Azjaci z 2 w ludność. W skali od 20 do 40 mln ludności. Przedział WP 50-60. Cytat:*) każdy wydawany punkt na “główną” gałąź [taką co można wydać 1 lub 2 punkty] zapewnia jakiegoś techa poza innymi bonusami. Inne - nie zapewniają techów.Aktualizacja wojskowa: bez dawanie punktów w wojska lądowe/lotnictwo/flotę otrzymuje się wyłącznie sprzęt 0 generacji (który, uwaga, można robić na bazowym braku techów). Dając punkty można otrzymać sprzęt I generacji, ale ile, jaki i gdzie to moja słodka tajemnica. Cytat:- Dżingoizm 0 [ wykupujesz to że masz kraj znacznie bardziej nastawiony na walkę, start poziomu poboru na “Armię zawodową” lub “pobór” lub “rozszerzony pobór” (co wybierasz, to masz, nie płacisz za to stabilki); więcej sprzętu na start.Aktualizacja: Dżingoizm dodaje więcej sprzętu, ale należy zaznaczyć że w żadnym wypadku nie jest odpowiednikiem punktu wydanego w “wojska lądowe”. Cytat:- Brak sąsiadów 1 [w bliskiej odległości nie ma sąsiadów, nie masz też bezpośredniej granicy. Wybierając tą cechę należy być bardzo elastycznym w wyborze możliwych lokalizacji - nie można wybrać tego wydawania punktów bez podania trzech bardzo różnych lokalizacji (bardzo różne: odległość co najmniej jak z Lichtensteinu do Oslo). Dodatkowo MG DA negatywne cechy wynikające z izolacji od handlu cywilnego].Aktualizacja: Po zastanowieniu punkt "chujowe położenie" jednak wylatuje dzięki brzytwie Ockhama - zamiast tego są zagłębia. Cytat:- Pacyfizm 1 [masz gorszy start, ale MG da Ci ambicje wyłącznie pokojowe, to znaczy do spełnienia bez wszczynania jakiejkolwiek wojny. Będą raczej trudniejsze niż średnia… ale będą pokojowe! Cecha nie oznacza pacyfizmu społeczeństwa, nie bardziej niż podanie rekrutacyjne].Aktualizacja (Tradycjonalizm): Jeśli w ramach wydawanych punktów otrzymałoby się sprzęt/wojska I generacji, to zostaje on zamieniony na generację 0, a wyrównanie zostanie przetransformowane w sprzęt 0 generacji. Wyrównanie nie musi być równowartościowe siłą lub kosztem - hej, za “tradycjonalizm” masz punkta, więc ma coś zaboleć! NOWE! Cytat:- Lokalizacja: Góry. 2 [jeśli masz stolicę w górach, względnie większość państwa. Przy podawaniu lokalizacji proszę mi udowodnić że to nie są góry --- względnie, zależy czy będzie mapa z górami. Ale albo płacisz i masz góry i trudny teren, albo nie płacisz, jesteś tam gdzie nie ma gór i nie ma że “trudny teren”.]. Dodatkowe uwagi: *) W rekrutacji gwarantuję sobie prawo do odsiewu. I tak gwarantowałem, ale ja poważnie szczególnie debilne i wyraźnie zrobione dla debilności pomysły będę odrzucał… Nawiązuję tu do swojej rozmowy na priv z Hercem - zdecydowanie mnie natchnęła. *) Każdy kraj w rekrutacji będzie musiał określić sposób swojego rozpadu/zniszczenia/neutralizacji - z naciskiem na to ostatnie - w razie gdyby gracz zrezygnował włącznie do 2 tury. Nie ukrywam, że stanowi to też zestaw słabości kraju mogących być podłożem do negatywnych eventów z tabelki jing i jang. Jednocześnie będę zachęcał wszystkich którzy zrezygnowali z Nandanu przed jego aborcją by wyjaśnili, czemu w europce nie zrezygnują - zwłaszcza jeśli wina była po mojej stronie. …będzie to bardzo dotyczyło wszystkich którzy zrezygnowali w ciągu pierwszych tur. *) Zgodnie z zapowiedziami z mojego posta z rezygnacją z Nandanu, informacja “czemu nie zrezygnuję” jest szczególnie istotna u Vive, Varji i zdunia. Zwłaszcza u Vive, aczkolwiek czemu Varja zrezygnował też jest dla mnie zagadkowe. Ww. trzy punkty służą ograniczaniu npc-ów postgraczowych w razie rezygnacji. Albo ich łatwiejszemu ogarnieniu. RE: Europa 10k, prace koncepcyjne: rekrutacja i punktowanie - prehi - 2022-08-12 Za pewnym dobrym wnioskiem Entera: Neutralizacja państwa (ale to już decyzja MG, gracz może zaproponować sposób) będzie wpływać na kraje sąsiadów grających, takich co nie zrezygnowali ale którym sąsiedzi zrezygnowali. "Ale jak to, ale jak to, co ja jestem winien że mi trzej dawcy WP... sąsiedzi zrezygnowali?" - nic nie jesteś winien, ale gość co gdzie indziej graniczy z trzema innymi co nie zrezygnowali też nie jest winien że Twoi sąsiedzi zrezygnowali. |