Ogłoszenia - Wersja do druku +- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu) +-- Dział: Archiwum (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Dawne zasady, wyjaśnienia, niezbędniki (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=203) +---- Dział: Zasady z edycji Europa10k (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=318) +---- Wątek: Ogłoszenia (/showthread.php?tid=1535) |
RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-06 Wyjątkowo z uwagi na to że nie chce mi się przedłużać tury, pozwalam na dorabianie budżetu po deadline wojennym - równo o dobę do przodu (więc jak byleś leniwą szują to i tak za dużo do roboty nie masz). Wyjątki: sloty nauki i przemysłu. Wywiad traktuję lekko w tym wypadku, ale nauka musi być zapisane co najmniej co badasz (bez wyliczeń), a w przemyśle wszystkie jednostki wojskowe produkowane - reszta olać. UWAGA: każdy który tak chce robić budżet musi mi napisać do 22:30 DZIŚ że go będzie dorabiał po deadline. W rozmowach napisać. Powodzenia. Ps. Proszę sobie na przyszłość zanotować: W DNIU DEADLINE'U GO NIE PRZEDŁUŻAM, WŁAŚNIE DLATEGO BO TO DZIEŃ DEADLINE'U! RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-12 Zaczynamy turę 1 (rok 10001) edycji Europejskiej! Deadline handlowy, kolonizacyjny, WYWIADOWCZY na oznaczenia złóż I AKTUALIZACJĘ CHOLERNYCH INFORMACJI OGÓLNYCH jest do: 20.11, 22:00. Deadline wojskowy i NA EMBARGA jest do 26.11, 22:00. *** Osoby które nie brały udziału w wojnach itp. NIE MOGĄ EDYTOWAĆ BUDŻETU!!! Osoby które mogą edytować - ale do dobrych praktyk należy napisanie MG w rozmowach co się edytuje - to: neuroshimi, Darne, Riper i Verlax. Macie czas do niedzieli 13.11 o północy (północ z niedzieli na poniedziałek). Cała reszta nie może edytować, oczywiście. Od tego posta możecie pisać, eventować i w ogóle, ale zachęcam do wstrzymania się z gros działalności do zakończenia eventów wstępnoturowych - każdy kraj co brał udział w wojnach na pewno dostanie eventa, duża część / całość innych również. Będzie też event globalny [kontynuacyjny], plotki i zmiana Czasu Pokoju na inny. ...i może jeszcze inne rzeczy, ale to nie na początku tury. Przypominać mi można o odpisach "na podstawie działań z poprzedniej tury" od poniedziałku o 3:00 (bo najpóźniej wtedy pójdę spać). Przedtem absolutnie nie życzę sobie jakichkolwiek przypomnień i list z rzeczami do odpowiedzi. A potem są, oczywiście, wskazane - jeśli nie odpowiedziałem do tego czasu, a nie przypomnisz, to jak nie masz odpisu to jest to wyłącznie Twoja i tylko Twoja wina. Przypominam, że termin przypominania za rzeczy z tury bieżącej to wciąż trzy doby (72h). Wcześniej zabrania się pisania w przypominajcie, 3 doby to też czas w którym niezależnie od tego jak bardzo potrzebujecie odpowiedzi od MG, to jej nie uzyskanie jest tylko Waszym problemem - jak chcesz szybciej, bo np. deadline, to albo szybciej napisz, albo pisz w nieobecnościach, zwłaszcza jak chcesz tam napisać że chcesz przedłużenia tury. RE: Ogłoszenia - Enter - 2022-11-12 Dzień dobry (wieczór) wszystkim. Tu wasz ulubiony stręczyciel. Skończyłem sprawdzać budżety i muszę przyznać - nie sądziłem na ile sposobów można zapisać to samo :> Generalnie nie było źle, a nawet jest szansa na budżet bezbłędny (druga kontrola). Każdy dostał jakieś uwagi/pytania/prośby o poprawkę, ale często powtarzały się niektóre schematy więc zamiast pisać każdemu z osobna napiszę jeszcze raz na ogólnym. Część nie jest obligatoryjna, ale bardzo, BARDZO pomagają w sprawdzaniu i byłbym wdzięczny za ich stosowanie: 1. Pogrubienia. - Część tekstów i działów jest podkreślona poprzez pogrubienie treści tekstu. Pomaga to na szybko się zorientować gdzie jestem i na co zwrócić uwagę. Jest to przejrzystsze w stosunku do jednorodnego tekstu. 2. Odnośniki do działań/wydarzeń - wiem, że to dodatkowe kilka sekund przy uzupełnianiu, ale każdy taki oszczędza mi minutę-dwie na szukanie tego posta w kartach (czy to w dyplo, czy wydarzeniach jawnych/tajnych, rozmowach z npc), a potem w tekście. Pomnóżcie to razy ilość działań i graczy. Tak, zerkam też na te posty (i pobliskie dzięki czemu kilku już odzyskało punkty, które by przepadły) i będę wdzięczny za linki. 3. Posortuj działania - Korzystasz z FT? przez kilka lat finansujesz grupę najemników lub podkładasz bombę pod tronem otyłego pana? Zapisz to w regularnych wydatkach - i nawet dopisz sobie datę do kiedy to jest. nie przeszkadza mi to, a łatwiej sprawdzać kilka mniejszych kolumn niż jedną wielką. * Regularne wydatki - zasilanie FT, badania czegoś przez kilka lat czy płacenie trybutu * Wydatki specjalne - wszystko co nie mieści się w mechanice a jest typowo fabularne - badanie jaskiń, przeczesywanie akt, zatruwanie wody w studni wroga. Wszystko co jest na raz. * Nieoczekiwane dochody - To co MG radośnie daje(i zabiera) w eventach * I reszta (rozwój WP za mln, podbicie stabilności, pobór, ect) 4. Przychody pasywne - Pasywne +5 do produkcji zaopatrzenia - sporo miało, wielu nie (nie wiadomo czy zapomniało, czy przewidziało) - jest bazowe +5 do zaopatrzenia w kraju co turę (poza turą 0). +5 Paliwa za każde złoże ropy. Prosiłbym to zapisywać albo jako pozycję regularnego wydatku (bo raczej będzie to na lata) albo jeszcze przed PP typu: Cytat:Zaopatrzenie: 256+5=261 Wspominałem o kwestiach obligatoryjnych: 1. Wojsko i zaopatrzenie - Społeczność graczy dzieli się na 3 grupy: A) Zapisuję wydatek zaopatrzenia w X a w X+1 odzyskuję to co było niewykorzystane B) NIE zapisuję wydatku zaopatrzenia w X, a w X+1 zapisuję tyle ile zużyli C) Zapisuję wydatek zaopatrzenia w X a jednocześnie w X ile sprzętu wraca niewykorzystane jeżeli nie będzie konfliktu. Jak widać metodologia jest różna a by było przejrzyściej (i bym nie musiał pilnować kto jaką metodą operuje) proszę stosować się do metody A. Czyli: tura X - Mam 12 piech -> Zapisuje w budżecie "Utrzymanie wojska -12Z" tura X+1 - nikt nie zaatakował. Zapisuję w budżecie "Zwrot z wojska - 9Z" Prosiłbym się do tego stosować od tej tury (10001), co oznacza, że u części frakcji w tej turze będzie podwójna opłata - za tą i za poprzednią turę. Mam nadzieję, że wszystko napisałem zrozumiale. Jak się uporacie to proszę o oznaczenie i planuję jutro drugą rundę z akceptami. Ta tura (czyli 0) jest na spokojnie, lecz w następnej planowane są statystyki oraz szturchańce dla motywacji RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-12 To ja po raz kolejny, jak co edycję a czasem kilka razy, wyjaśniam jak to z surkami. W turze zero - macie tylko i wyłącznie surowce wynikające z wydobycia i ew z centrów / cech. W turze zero handlujecie surowcami które dopiero są wydobywane - jakby ktoś sprzedającemu wszedł na kopalnię, albo by szlak został przerwany, to nie ma surowca, może nie być handlu. W turze 1 - macie surowce z tego co zostało wydobyte w trakcie tury 0. U siebie i u kogoś kto Wam je sprzedał. W turze 2 - macie surowce z tego co zostało wydobyte w trakcie tury 1. U siebie i u kogoś kto Wam je sprzedał. itd. EDIT: dorzucam na prośbę gracza wykładnię jak jest z surkami po kolonizacji... quote z Nandanu, z zamianą jednej liczby. * Jak jest z surowcami? Jeśli w turze n budowałeś platformę wydobywczą LUB skolonizowałeś prowkę LUB dobiłeś do 1 WP z powrotem, to w n+1 ona działa. I skutkiem tego 1j surowca masz do dyspozycji w n+2, możesz handlować i używać. czyt. dobijasz do 5 WP w 2702. W 2703 kopalnie działają [a platforma też już jest w strukturach]. W 2704 możesz sprzedać za granicę, użyć do czegoś (metal przemysłowy, surowiec rzadki...). I tyle. Przypominam, ze surowców nie można magazynować. RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-19 Z uwagi na problemy z czasem u części graczy, wydłużam deadline'y: Deadline handlowy, kolonizacyjny, WYWIADOWCZY na oznaczenia złóż I AKTUALIZACJĘ CHOLERNYCH INFORMACJI OGÓLNYCH jest do: 24.11, 22:00. Deadline wojskowy i NA EMBARGA jest do 01.12, 22:00. *** W razie potrzeby wydłużenia, proszę dawać znać, a nie się czaić. W razie potrzebnych dalszych przedłużeń, proszę pisać. Osoby które jeszcze nie utworzyły postu z budżetem na 10001 rok, to jeśli z kimś nie pisałem choć pobieżnie, to proszę mi dać znać jak Wasza sytuacja i granie. RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-21 Osoby wbrew zapisom i zasada edytujace posty z armią śpieszę zawiadomić, że armię dajemy ci roku w innym poście z uwagi na wywiad, bo "Rozpoznanie" daje wyniki z poprzedniej tury. W wypadku takich aktualizacji robicie mi problem, zwłaszcza jak ktoś nie podał też rozkazów z lokalizacjami - obawiam się że będę musiał prostować rozpoznającemu cały skład armii aktualnej, skoro tak. Ale to OCZYWIŚCIE przyszłość, no bo nikt teraz nie prowadzi wywiadu... Prawda? RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-23 Deadline handlowy jest przedłużony do soboty (do 26.11.22 o 18:00) - bez aminy wojennego - i jest to tylko i wyłącznie wina Krewety i jego ultimatów dla gracza. By zminimalizować szanse na takie rzeczy w przyszłości, wprowadziłem nowy przepis. https://pnwpbf.eu/showthread.php?tid=1527&pid=22453#pid22453 Będą dodawane kolejne zasady, np. zabrania się bycia Trollem, albo robienia Afry z logiki czy coś. RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-24 Absolutnie zawsze jak coś poprawiacie w postach, ma iść info do MG. bo Millenium edytował jednego posta i dopisał: Cytat://z poprawkami bo jednak czas został wydłużony, ale poprawki tylko kosmetyczne mam w zwyczaju czytać posty, wyrabiać sobie zdanie, myśleć kilka dni i potem odpisywać na podstawie tego. Edit wytrąca mnie z równowagi. Lepiej napisać nowy post, wtedy wiem że jest coś nowego. --- kiedyś milord na Nandanie edytował wydarzenie tajne i olałem jego deklarację, bo nie zauważyłem. I miałem rację, bo wydarzeń się nie edytuje. Dyplomacja i rozmowy z NPC to SĄ wydarzenia. @Millenium - odpis będzie w czasie 72h po edycji. Czyli mam jeszcze 61h - wytrąciłeś mnie z planowania. I będzie rozpatrywane z karnym minusem w oczach, bo wstecznie edytowałeś wydarzenie. RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-11-28 Doszła kolejna zasada między-graczowa: Cytat:2) Dawanie deklaracji niby-mechanicznych tuż przed deadlinem spowoduje że będziemy musieli wprowadzić deadline'y dodatkowe, np. deadline na wypowiadanie wojny osobno od deadlinów wojennych. ...a muszę tak dawać, bo traktujemy deadline'y zgodnie z duchem, a nie literą. Ps. przypominam że ostatniego dnia deadline nie przedłużam deadline. Jak ktoś widzi że może nie mieć czasu, to niech lepiej teraz pisze, bo w dniu przedłużenia wszystko co mogę dać, to dodatkowe pół godziny, jeśli akurat będę przy kompie. RE: Ogłoszenia - prehi - 2022-12-01 Darne zgłosił potrzebę o przedłużenie deadline, w związku z tym przedłużam deadline wojenny do piątku 02.12.22 o 22:30. Nikt inny potrzeby nie zgłaszał, więc nikt inny nie potrzebuje. Więcej przedłużeń nie będzie - wyłączając bardzo indywidualne przypadki, to było dużo czasu by napisać np. rozkazy obronne. W związku z ostatecznością przedłużeń, od pierwotnego terminu deadline, czyli od czwartku 01.12.22 o 22:00, trwa zamrożenie wiążących działań dyplomatycznych. Pisałem już o tym przedtem, ale tym razem ujmuję to jasno: by nie było że jakieś kolejne rozejmy, albo że ktoś powie "a nie, ja jednak nie chcę tego rozejmu", czy cośtam - nie, no kurde, nie... ...chciałbym skończyć tą turę przed Bożym Narodzeniem, rozumiecie. |