Hipotetyczna kolejna edycja [2022!] - Wersja do druku +- Post Nuclear World - The Dark Souls of PBFs (https://pnwpbf.eu) +-- Dział: Szermierka bagnetem (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Rozmowy o grze (https://pnwpbf.eu/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Hipotetyczna kolejna edycja [2022!] (/showthread.php?tid=1419) |
RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - Enter - 2022-03-15 ___1___ Z tego co zauważyłem: *Dostępne polityki są mocno rozchwiane, część OP, część jest śmiechu warta. Przykładowo - mamy politykę, która zwalnia nam 2 sloty produkcyjne za -10% dochodu. Jest to genialny deal i gdybym nie spieprzył na start tej edycji. Brałbym jak głupi. - Z drugiej mamy politykę, która daje nam +10% dochodu, ale kosztem 1 slota przemysłowego, naukowego, wywiadowczego. <- serio? Jeszcze jakby wszystkie polityki były dostępne niezależnie od rządu, ale tak mamy np. Socjaliści: - Mniejszy koszt inwestowania w prowincję - +1 stabilności i +5KP za -10% budżetu - wymagania społeczne -2DP za -10% budzetu Z drugiej mamy liberałów: - -2mln do budowy struktur i -1 do umocnień - mniejszy koszt inwestowania w prowincję - owe +10% budżetu za 1slot z wszystkiego xD To ostro wymaga zbalansowania ___2___ Technologie militarne "inne" - zacząłbym od zmian opisów i określił ich skuteczność. Słabo idzie się w ścieżkę, gdzie pierwsze dwie technologie są opisane na zasadzie "fajnie, że opracowałeś XD" (tu mowa o śmigłowcach), albo "no... zajebiste, ale samolot to zaraz rozwali" (Pancernik, tu chyba opis IV poziomu) To tylko w kwestii opisów. Mechanicznie: Na tym etapie gry (a mówimy o 6 turze) pójście w opracowywanie jakiegoś nowego rodzaju sił zbrojnych (weźmy na przykład śmigłowce) wydaje się nieopłacalne. Poziom I i II da się zrobić w turę (każdy), zakładając III poziom w turę (przy rzadkich i PP), będę mógł rozpocząć produkcję w 2209. W 2210 wydaje mi się, że już nawet Darne będzie dysponował lotnictwem III poziomu, które zmiana śmigłowce z planszy. (oczywiście można się bawić w debaty o zabezpieczaniu nieba, przerzutach gdy odciągnie się uwagę obrony przeciwlotniczej... ale to sprowadza się do uznaniowości MG ) Generalnie wydaje mi się, że jak ktoś nie poszedł od początku w jakąś specjalną formację, to nadrobienie tego wydaje się nieopłacalne. Jak to rozwiązać?: Rozważałbym wprowadzenie zasady, iż jednostki specjalne (śmigłowce, podwodniaki, pancerniki ect) ma się w miarę postępu technologii podstawowej (ale lvl -1/-2) - nie upieram się do tej koncepcji, bo sam nie wiem jak by wpłynęła na całość gry. Z drugiej byłaby większa szansa, że powstanie innych sił zbrojnych ___3___ Post od MG: - Prosiłbym przed deklaracją o zmianie zasobów przygotować mapę z takowymi. Był taki co obiecywał zmiany, a ich nie było (a Baltia siedziała w luj biedna) - Powiedziałbym, że różnica technologiczna wydaje się za duża, ale z drugiej my też mamy tutaj biedną P.... piechotę na I i nanosuit na V. Więc chyba jest ok. - Wymyślenie nacji zawsze na propsie <3 RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - prehi - 2022-03-15 (2022-03-15, 00:48)Milord napisał(a): Ja bym chciał nerfa generacji wojsk albo co najmniej uzależnienie ich podbijania od tego czy w ogóle wyprodukowaliśmy czołg poprzedniej genki albo go użyliśmy.... a co ja zaproponowałem przy poziomach technologicznych? *** Anyway, "kolonialny szajs II" w obecnej edycji nie jest miliony lat świetlnych za III. Nawet w poradniku MG mniej więcej coś takiego napisałem. Cytat:2. Generacja wojsk to bardzo ważna rzecz. O ile przy lotnictwie i flocie jest to jasne bo starcia dzieją się bardzo szybko, o tyle przy wojskach lądowych może to być nieoczywiste… to dość by rzecz, że piechIII w ataku pokona broniące się i w pełni okopane piechI. Więc jest warte tyle co 4-5 dywizji piechI.2 piechII są więc prawie równe piechIII. To jest drastyczne, ale nie na poziomie "tylko strzelamy i patrzymy jak giną". To co proponuję dla tego wcześniej, to różnice rzędu 25-50% skuteczności między generacjami. RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - prehi - 2022-03-15 ...prosiłbym wszystkich o pamiętanie, że dla podanego przeze mnie zakresu technologii, właśnie pewne "oczywistości" znikają. Na przykład lotnictwo nie jest absolutnym rulerem, kodex rakietowy jest na late game i tak dalej. Ja poważnie traktuję zakresy odwoływania się do technologii i jednostek, to co jest teraz po prostu było pod edycję sf i inne opcji nie widziałem RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - prehi - 2022-03-15 TBH miałem nadzieję właśnie na szersze porozmawianie o poziomie technologii i jej wpływie na mechanikę, nie o samych zmianach mechaniki, które IMO są wtórne (...dla MG ) RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - Richtus - 2022-03-15 Setting spoko, jeśli chodzi o technologie, to zastanawiam się czy system techów VZta, przewidujący że edycja z trudem dociąga do 10 tury, zdaje egzamin przy MGowaniu Prehiego, który chce tych tur chyba minimum 20, jeśli dobrze pamiętam. Jest tura 6. a osiągnięcie przez niektórych graczy wojsk V generacji wydaje się dość bliskie, przez co zastanawiam się czy w okolicach 15. tury przypadkiem wszyscy nie dobiją do V generacji. Wydaje mi się, że przy tym założeniu dotyczącym długości edycji należałoby jakoś przyhamować tempo badania techów - częściowo rozwiąże to nerf dla innowacyjnych. Poza oczywistą koncepcją w postaci dłubania przy kosztach w PNach, proponuję tradycyjne rozwiązanie: Jak wiadomo zasady PNW regularnie zataczają koło (czasem nawet robią fikołka), więc moglibyśmy wrócić do oddzielnego badania konstrukcji. Tym którzy nie pamiętają wyjaśniam: zbadanie techa np. "czołgi II" dawało możliwość zbadania oddzielnego techa "konstrukcja pancII" i dopiero ten drugi tech pozwalał budować dywizje pancII, natomiast mogliśmy też go olać i badać od razu "czołgi III", tylko wtedy zostawaliśmy bez możliwości produkowania czołgów. Jeśli przyjmiemy założenie, że taki tech z konstrukcją bada się zawsze jedną turę, to mamy już znaczne spowolnienie całego procesu...no chyba że ktoś zaryzykuje i będzie siedział na wojsku I genki, bo mu będzie szkoda czasu na konstrukcje poszczególnych poziomów. Z uwagi, że Prehi raczej nie daje możliwości siedzenia na dupie w rogu mapy, to myślę że to byłaby dość ryzykowana strategia. Dodatkowy plus tego rozwiązania jest taki, że możemy potem łatwo zmodyfikować zasady na wersję bez konstrukcji, w sytuacji kiedy będzie MGował VZ. RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - prehi - 2022-03-15 Konstrukcje to ciekawa opcja pod rozwagę, co na to inni? VZ planował edycję na 15 tur, a ja planuję na "tyle ile wyjdzie z fabuły". Jak się wybijecie do last man stand w 11 turze to skończymy wcześniej, nie będę przerywał edycji z powodu jakiegoś numerka. RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - Enter - 2022-06-12 Wydaje mi się, że konstrukcje mogą mocno namieszać i trzeba by ustalić jak miałyby wygladac: W sensie przykładowo piechIII Przy obecnych zasadach by ją pozyskać musimy zbadać lądowe III Czyli w turze X mamy W.L.I X+1 - W.L II X+2 - W.L III X+3 - MODERNIZACJE Jeżeli dodamy konstrukcje to są dwie opcje: - zbadanie konstrukcji piechIII bez wcześniejszych typów pozwala na produkcję: wtedy proces badawczy wydłuża nam się o turę. - zbadanie konstrukcji piechIII wymaga wcześniejszych - podwaja nam czas badania przy wykorzystaniu tylko jednego slota (czyli w danym przypadku byłby gotów na x+6 lub X+7) chyba, że użyjemy drugi slot, który bada konstrukcje równolegle. Wtedy opóźnienie o turę. W sumie dzięki temu można założyć, że mało kto będzie mieć opracowane wszystkie badawcze. Może tylko najbardziej naukowe państwa. * * * Propozycja do dyskusji odemnie: Medycyna poza zapewnieniem obronności przed biologiczną i +1 do przyrostu mogłaby dawać również np. 10% odratowanych z poległych jednostek. Why? Wydaje mi się, że mało kto korzysta z broni biologicznych (jasne, może się zmienic) a +1 przyrostu nie jest jakimś znaczącym wynikiem. W sensie osobiście nie widzę powodu inwestowania większych środków w daną technologię. RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - Milord - 2022-06-12 Odzyskiwanie siły ludzkiej z medycyny brzmi bardzo rozsądnie i sprawia że warto ją badać mocniej. Mogłaby być wtedy za trochę więcej PN do mnożnika, ale byłaby w pytke RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - prehi - 2022-06-12 Medycyna godna brania pod uwagę, zapisuję w swoim Europa 10k development diary. RE: Hipotetyczna kolejna edycja [2023?] - Enter - 2022-06-18 Zastanawiałem się ostatnio nad wywiadem. Aktualnie jego działanie wydaje się... dość utrudnione i nie pozwala na stosukowo szybkie akcje a raczej na stopniowe budowanie siatki przez całą edycję licząc, że w międzyczasie ktoś akurat nie ustrzeli. Stąd ew. propozycje zmian jakie wydają mi się logiczne: * Poziom nauki wpływa na bazowy wywiad tak samo jak wpływa na poziom badania. - odpowiada to jakości sprzętu jakim dysponuje nasz agent (lepsza mikrokamera na ssd niż kamera szpulowa) * Możliwość "kupowania" poziomów wywiadów - odpowiada to powstałej w kraju korupcji na coraz wyższych szczeblach (coś jak nasza szlachta). Wedle wzoru np. X x 10mln gdzie X to następny poziom siatki (im wyższy poziom siatki, tym poważniejszych ludzi musimy korupować) - oczywiście kwestia dyskusji nad kwotami, ale wydaje mi się sensowne by np. WB mogła korumpować urzędników z Konga dużą ilością zielonych. ew. Kontra do przyspieszenia rozwijania wywiadu: dodatnie do nauki nowej technologii: - Bezpieczeństwo wewnętrzne - uszczelnianie sieci IT, wyszkolenie urzędników, nowe protokoły wewnętrzne - tech zapewniający +1 kontrwywiadu za poziom (kosztowo PN dość drogi, typu 12-15) Ponownie zapraszam do dyskusji ew. hejtu lub propozycji zmian (bo dwa na raz raczej nie wystąpią) |