2154 r.
Ofensywa sojuszu islamskiego trwa nadal. Główne uderzenie spadło na równinny Ahwaz. Zgrupowanie Armii Kalifatu dowodzone przez feldmarszałka al-Diniego starła się obrońcami gen. Ravanta Khadema. Sojusz islamski przejął całkowitą kontrolę nad niebem w tej prowincji i przy wsparciu z powietrza całkowicie wyparł obrońców z prowincji zadając im ciężkie obrażenia. Po opanowaniu Ahwazu rozpoczęła się druga faza operacji uderzająca na dalej położone prowincje: przygotowana do walk, umocnione w górach wojska Iranu pozostały nieruszone. Największą bolączką armii iranu były braki paliwa przez które mimo liczebniejszego lotnictwa rozdzielone między Teheranem i Sziraz nie było w stanie nawiązać wyrównanej walki z islamistami. Ratująca sytuację okazało się wsparcie lotnicze z Neobaktrii wspierające Iran na granicy swojego zasięgu operacyjnego.
Doświadczeni w operacjach desantowych żołnierze Emiratów podjeli próbę zajęcia Sziraz od południa jednak desant zakończył się fiaskiem.
Druga część armii Piratów zdesantowała się w Zahedan by stamtąd uderzyć na tyły irańskie. Wojsko zostało to zostało dostrzeżone przez neobaktryjskie lotnictwo i całkowicie rozbite we wspólpracy z III Armią Iranu.
Kalifat i Emiraty podjęły próby pertraktacji jednak władze i mieszkańcy Iranu są zmobilizowani do dalszej wojny. Władze ewakuowały się z zagrożonego Teheranu do Kermanu skąd koordynują wojnę razem ze swoimi nowymi sojusznikami z Neobaktrii.
Kalifat i Emiraty*:
Zgrupowanie Armii (Feldmarszałek Saddam al-Dini**) >5 zmechI, ~3 piechI - Ahwaz // straty: 2 zmech I
I Armia Strażników Wiary (Al-Hadżdż Muhammad Amin al-Husajni* ) - 3 zmechI - Kermanszah // straty: 1 piechI
Zmechanizowany Dzihad - 1 zmechI - Kermanszah //straty: 1 zmech I
Morski Dzihad - 2piechI - Kuwejt
1 Skrzydło Gniewu Nieba (Al-Fajuni der-Adbel**) - 4 mI (+rezerwy 2mI) - Mosul // straty: 1 m I
1. Zgrupowanie uderzeniowe(Hussein bin Mohammed al Sindbad***) - ??? - Zatoka Perska
1. Eskadra Shaheen (Raheed bin Zayed al Nahajjan***przewaga powietrzna) - 3mI - Abu Dhabi
2. Eskadra Shaheen() - 1mI, 3bI - Abu Dhabi
Morski Dzihad - 2piechI - Kuwejt
Armia Piracka (Shameen al-Khan*) - rozbita // straty: 2 piech I
4ft ZEA na desant
Iran:
I Armia (gen. Ravant Khadem*+*) - 3 piech I - Isfahan // straty: 3 zmech I, 3 piech I
II Armia (gen. Utana Dungaji) - 2 zmech I, >5 piech I - Kum
III Armia (gen. Hom Pishni) - 3 piech I - Sziraz
I Armia Zmechanizowana (gen. Meerog Chothia) - 7 zmech I - Teheran
I Skrzydło Lotnicze (gen. lot. Jehangir Peer*) - 4 m I, ?? b I - Teheran
II Skrzydło Lotnicze - 6 m I - Sziraz // straty: 1 m I
Neobaktria:
I Flota Powietrzna (gen. lotnictwa Eudymios Modios) - ?? mi I - Kabul
II Flota Powietrzna "Wulkan" (gen. lotnictwa Indidathes Khan) - ?? b I - Kabul
Exp:
KAL al-Dini +1 um
IRN Khadem +1 um
IRN Dungaji +1 um