2020-05-21, 15:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-05-21, 16:33 przez Andre.
Powód edycji: dodałem propozycję podania
)
(2020-05-21, 14:33)Troll napisał(a): - 2 jajkaImho za mało. Więcej jajek da sernikowi większą puszystość. Użyłbym co najmniej czterech.
Żeby nie było, że tylko narzekam - postuję przepis na proste i szybkie placuszki twarogowe, które ostatnio robię sobie na śniadania.
Składniki:
- 250g twarogu (używam chudego),
- 3 czubate łyżki stołowe mąki,
- 3 jajka,
- cukier puder i cukier waniliowy (do smaku/zapachu, ja używam po pół łyżki stołowej każdego).
Przygotowanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Mieszamy twaróg, mąkę, żółtka i cukier na spoistą masę.
3. Białka ubijamy na "sztywno" i dodajemy do masy, mieszamy.
4. Masę wykładamy na suchą (!) patelnię naleśnikową (po 1 czubatej łyżce) i formujemy w miarę kształtne placki. Smażymy z dwóch stron na dość małym ogniu, na złoty kolor.
Smacznego! Podawać najlepiej z jogurtem/śmietaną i jakimiś owocami (truskawki może, skoro jest sezon).