2022-02-22, 11:04
2205/2206
Do konkursu AMAT wystawił swoich najlepszych korpokucharzy w liczbie trzech, którzy na co dzień zajmowali się opracowywaniem dań dla największych korporacji w kraju.
Zespół ten przygotował lekkie danie, a właściwie tzw. starter "Kwiat Lotusa" nawiązujący nazwą i artyzmem do kwiatu lotosu, a zarazem zabawnie przekręcając słowo z nawiązaniem do znanej marki aut wyścigowych (//hehe bo starter).
W skład dania wchodzą typowo nandańskie składniki bez ziemskich dodatków tj. wątróbka jaszczura śnieżnego, ozorki z Dashkinskich gigantozaurów przyprawione kwiatem paprotnika czerwonego. Do przystrojenia użyto pudru z gigamchu oraz smażonych na burskim maśle pseudokrewetek.
Sos łączący wątróbki, ozorki i kwiat paprotnika składa się z krakeniego mleka z dodatkiem ręcznie robionego keczupu z pomidorów odmiany Tortex uprawianych tylko na Nandanie.
Całość w smaku jest chrupkie, lekko słone i słodkie oraz nie przypomina niczego innego jak np. kurczaka. Jadalne dodatki tylko dopełniają smak potrawy, która idealnie pasuje na przyjęcia i formalne spotkania.