Skargi i uwagi odnośnie wojen
Jako, że tradycji musi stać się za dość - a jestem zaskoczony, że danego wątku jeszcze nie ma, postanowiłem go napisać.

Chciałbym dokonać analizy i reasumpcji konfliktu Singapurskiego pod względem lotniczym. 
W konflikcie na niebie mamy starcie sił:
5mIII vs 2mIII 1mIIIp 8mII

Rozmieszczenie:
(mIII)
2 - Andamany
2 - Singapur
1 - BB

vs. 
mIII
1 - Lotniskowiec
2 - Wietnam
mII
4 - Wietnam
4 - PNG

Wedle wojny do bitwy doszło nad B.B., lecz wtedy wychodzi, że samoloty z Andamanów nie mają tam zasięgu. Z drugiej, jeżeli miała by się odbyć gdzie indziej, jakim cudem lotnisko nad BB nie zostało zniszczone (Może nawet wraz z samolotami, które tam wracają) przez skrzydło południowe, które dosłownie było wysłane do eliminacji lotnictwa w regionie BB

Jeżeli założyć wtedy że BB walczyło niezależnie i broniło lotnisko przed bombowcami to mamy dwie bitwy:
- Północna - 4mIII vs 2mIII 1mIIIp 4mII
- Południowa - 1mIII vs 4mII
Niezależnie od wariantu to tak średnio się spina. + przy ostatnim dochodzi kwestia pytania jak duża jest różnica między generacjami bo pokonanie 4 - krotnej przewagi i wybronienie lotniska przed bombardowaniem warto zamieścić w niezbędniku by było wiadomo.

Dodatkowo z mojej perspektywy jakoś nie czuć działania bombowców - nad regionem krąży 4bIII + 2bII (bI nie liczę by miały tylko rozwalić BB) i strat, które mogły zadać po prostu nie czuć. Bo co uderzyły? Wojska lądowe, których niemal nie było? 
Lotnictwo, które między sobą się tłukło raczej na podobnym poziomie (ilość i dowódcy trochę rekompensują)
Flotę gdzie może uszkodziły jeden okręt?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Skargi i uwagi odnośnie wojen - przez Enter - 2025-11-02, 12:52
RE: Skargi i uwagi odnośnie wojen - przez Troll - 2025-11-02, 13:01