Surowce
Ja troche się boję, że surowiec do handlu prowadziłby do takiego cringe handlu 1:1 żeby sobie nawzajem nabić bonusy i nie wiem czy nam o to chodzi.

Ten pomysł był po to, żeby trochę urealnić handel, ale ja mam troche inny pomysł, zrobić jakieś Towary, roboczo to nazwe Towary A, B, C, gdzie każdy kraj miałby jakiś towar w nadmiarze i jakiś w niedoborze, gdzie sprzedaż nadmiaru powodowała by jakiś zysk/bonus do dochodu a niedobór powodowałby jakiś minus do dochodu trochę zmuszając graczy do robienia umów i szlaków handlowych, żeby ten co ma nadmiar A sprzedawał temu co ma niedobór A jakiś towar, co by mogło polepszyć embarga, ataki na szlaki handlowe, blokady morskie itp. Wydaje mi się, że fajnie jakby te towary mało miały wspólnego z surowcami czy technologiami żeby ciężko było odciąć się od tych zależności i ciągle je podtrzymywać, żeby takim prostym planem nie było szybkie zrobienie X i uniezależnienie się od importu towaru od Abacji.

Czyli np. Polska ma towar A w nadmiarze, towar B w balansie, sama sobie zapewnia zapotrzebowanie i towar C w niedoborze co powoduje jakiś debuff do dochodu. Importuje więc towar C od Litwy usuwając sobie debuff i dając Litwie jakiś bonusik a towar A eksportuje do Niemiec dostając jakiś bonus z tego i usuwając debuff Niemcom.
TBH nie mam za bardzo pomysłu co mogłoby być tymi Towarami tak żeby nie mieszało się to z surowcami i innymi elemtentami mechaniki, żywność, turystyka, energia elektryczna, towary luksusowe? Do przemyślenia.

Z innych rzeczy to nawet przyjemny pomysł z tymi elektrowniami wodnymi, tylko to wydaje mi się taki troche o skalę mniej znaczący niż inne surowce i tak jakoś nie pasuje mi to stawiać w tej samej kategorii xd to chyba bardziej pomysł na cechę państwa w jakiś charakterystycznych miejscach.

Od siebie też dodam pomysł, żeby może wprowadzić złoża limitowane? Np. surowiec który można używać na 5 tur i potem znika, wydaje mi się to dodawać fajną dynamikę i pewien balans. Szczególnie to się aż prosi w przypadku morskich surowców, gdzie biorać pod uwagę fakt, że pojawiają się nowe surowce a żadne nie znikają to stawia państwa morskie w trochę lepszej sytuacji niż lądowe.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Surowce - przez Troll - 2025-11-22, 16:30
RE: Surowce - przez Gacuch - 2025-11-22, 19:07
RE: Surowce - przez Troll - 2025-11-22, 19:34
RE: Surowce - przez Gacuch - 2025-11-22, 19:51