2026-04-18, 16:22
Jako że oczekujemy na ew. podsumowanie edycji (XD), a boli mnie, że forum znowu zdycha, proponuję rzucić po raz któryś temat ew. reform zasad, ustanowienia jakiegoś uniwersalnego kanonu i wywołania jakiejś debaty... bo w sumie czemu nie.
Pierwotne założenie to, by w końcu przejść na ewolucyjny model, a nie rewolucję zasad co edycję.
Z proponowanych założeń (skrótowe pojęcie – wyjaśnienie):
(Tak, nudzi mi się i zapraszam do dyskusji + własnych koncepcji)
Jako że oczekujemy na ew. podsumowanie edycji (XD), a boli mnie, że forum znowu zdycha, proponuję rzucić po raz któryś temat ew. reform zasad, ustanowienia jakiegoś uniwersalnego kanonu i wywołania jakiejś debaty... bo w sumie czemu nie.
Pierwotne założenie to, by w końcu przejść na ewolucyjny model, a nie rewolucję zasad co edycję.
Z proponowanych założeń (skrótowe pojęcie – wyjaśnienie):
- ew. MG nie ma chęci klikać w kalkulator za kilku graczy co turę, aby sprawdzać poprawność wartości — stąd budżet maksymalnie prosty albo adaptowalny pod arkusz / gównoprogramik z AI (ostatnio spamuje mi jakimiś reklamami), który generuje plik, gotową treść do posta albo przelicza. Generalnie albo mega uproszczenie dla MG/gracza, albo założenie, że MG i tak nie będzie sprawdzał — więc hańba temu, kto będzie kombinował.
- Mechanika wojen — przeliczniki dla wojsk, wpływu terenu + jakiś współczynnik od dowódców i jakości rozkazów. Wszystko po to, by uprościć MG konflikty, decyzje kto, gdzie i jak wygrał. To delikatnie mogłoby nawet poprawić wywiad jako plus za rozpoznanie terenu dla wojsk oraz plus dla gracza, że wie, z czym przyjdzie mu walczyć.
- Mechanika NPC — zyskiwania wpływów, jakichś interakcji, posunięć dyplomatycznych (tranzyt wojsk, poparcie etc.).
(Tak, nudzi mi się i zapraszam do dyskusji + własnych koncepcji)