Liczba postów: 873
Liczba wątków: 114
Koncepcja:
Można wykradać wywiadem i przekazywać plany technologii zbadanych przez jakiś kraj.
Plany technologii pozwalają na jej badanie techa z +2 postępu badań (oraz ew. z pominięciem jej wymagań - ma to szczególne znaczenie np. w przypadku technologii specjalnych żeby nie tracić 2 PP).
----
Mój stosunek jest taki, że tak to mogłoby wyglądać, ale nie dałem tego, bo handel techami to rak trapiący PNW, ale się jeden gracz upomniał o to, to zostawiam demokratycznie taką możliwość.
Liczba postów: 7542
Liczba wątków: 286
Absolutnie: NIE.
A jeśli by bardzo było na to parcie, to wyłącznie obniżanie kosztu, żadnych pominięć wymagań.
Bo np. wynajdą roboty bez komputerów. Fajnie.
Liczba postów: 1029
Liczba wątków: 105
Prehi ma rację, popieram Prehiego.
Liczba postów: 1266
Liczba wątków: 72
2020-05-15, 22:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-05-15, 22:14 przez Milord.)
Nevermind nie umiem czytać i rozumieć jednocześnie.
Przeciwko zniesieniu wymagań.
Liczba postów: 2762
Liczba wątków: 128
Postęp badań +2 ma sens, pominięcie wymagań nie ma żadnego.
Liczba postów: 441
Liczba wątków: 49
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 14
Przyśpieszenie postępu badań, nawet duże, ma sens, pomijanie wymagań to za dużo.
Liczba postów: 452
Liczba wątków: 24
Przyspieszenie postępu, pomijanie wymagań niby dla realności spoko, ale czy dla balansu i mechaniki nie koniecznie, ale głos na TAK
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 35
Ja mam uraz do tego pomysłu od czasu jak się okazało, że na jednej z edycji światowych była tajna organizacja całkowicie losowych państw, które wymieniały się technologiami
To jest jedna z tych sytuacji gdzie OG nieprzyjemnie miesza się z IG.
Może więcej sensu by to miało gdyby wymiana technologiami wymagała zawarcia jawnej współpracy technologicznej, co mogłoby walić w stabilność jeżeli współpraca będzie pomiędzy państwami, które nie są dla siebie jakimiś ważnymi sojusznikami.
Liczba postów: 1502
Liczba wątków: 118
O to to. Skończy się technologicznymi kółkami wzajemnej adoracji i powrotem klasycznych sytuacji, gdy państwo A sprzedaje pakiet techów B, B sprzedaje je C, D i E, a E próbuje je sprzedać do A.
Ograniczyłbym plany do wywiadu.