2020-05-21, 14:33
Witam, oto przepis na sernik.
Przepis jest na blaszkę o średnicy 20 cm, wychodzi 8 porcji:
Spód:
- 25 g płatków górskich
- 40 g otrąb pszennych
- 1 banan (u mnie 85g)
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 10 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 łyżki słodzika (erytrol/ksylitol/do wyboru)
1. Zaczynam od spodu, trzeba zblendować wszystkie składniki i wyłożyć na spód blaszki ugniatając łyżką.
2. Oddzielam białka od żółtek. Białka trzeba teraz ubić na sztywno (polecam dodać przy tym szczyptę soli, będą trwalsze).
[spoiler]
Spoko nie rezygnuję, ale mam nadzieję że ktoś tak pomyślał X D
[/spoiler] Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę, następnie powoli dodajemy ją do ubitych białek i mieszamy.
3. Gdy wszystko się połączy, wlewamy do blaszki i pieczemy 35-40 min w 180°, grzanie góra-dół.
Smacznego
Przepis jest na blaszkę o średnicy 20 cm, wychodzi 8 porcji:
Spód:
- 25 g płatków górskich
- 40 g otrąb pszennych
- 1 banan (u mnie 85g)
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 10 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 łyżki słodzika (erytrol/ksylitol/do wyboru)
1. Zaczynam od spodu, trzeba zblendować wszystkie składniki i wyłożyć na spód blaszki ugniatając łyżką.
2. Oddzielam białka od żółtek. Białka trzeba teraz ubić na sztywno (polecam dodać przy tym szczyptę soli, będą trwalsze).
[spoiler]
Spoko nie rezygnuję, ale mam nadzieję że ktoś tak pomyślał X D
[/spoiler] Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę, następnie powoli dodajemy ją do ubitych białek i mieszamy.
3. Gdy wszystko się połączy, wlewamy do blaszki i pieczemy 35-40 min w 180°, grzanie góra-dół.
Smacznego