2023-02-18, 02:26
//Odnoszę się tylko do Wojny Północnej, nic do wojny z orczysynami. O tym osobno.
10003/10004
To że nie udało się zniszczyć do końca Kenyi Normandzkiej, to jedno. Tak właściwie, poza naszymi rządzącymi i tak mało kto się tego spodziewał w tej chwili, ważne że jakiś krok do przodu i postęp.
Gorzej z sytuacją z piratami: ataki Wako i piratów z Sealandu zachwiały naszym handlem z innymi krajami; do tego zostały zrujnowane niektóre porty i odcięta Baskonia. Fakt, że z Wako mieliśmy niedawno jeszcze przyjazne stosunki, ale nasz rząd zaniedbał płacenie haraczu darów dla zagranicy dla Wako co spowodowało ich atak, koniec końców... to przegięło pałę goryczy.
//realny wpływ w Wakō-han: 4 [było kiedyś 5, zgodnie z warunkami spadło o 1].
Straty z wojny (przeklejam dla wygody gracza, bo mi kupuje książki):
ORAZ
*) -10KP na początek tury 10004, nie liczy się jako dochód, ale jak braknie KP to tracisz 1 staba (ale nie tracisz tych 10 KP, ale super!). Proszę to policzyć do czasu pierwszego requestu od odpis od MG. Albo uznać od razu że -1 staba, mi tam jedno.
*) -7% dochodu z uwagi na zachwiany handel i wymianę.
*) +1 reputacji: bo wszyscy się spodziewali że zerwiemy rozejm, a nie tylko nie zerwaliśmy ale ktoś inny gdzie indziej to zrobił, ha!
i +1 wpływów w Republice Bremy LUB Liechtensteinie, jak gracz woli.
10003/10004
To że nie udało się zniszczyć do końca Kenyi Normandzkiej, to jedno. Tak właściwie, poza naszymi rządzącymi i tak mało kto się tego spodziewał w tej chwili, ważne że jakiś krok do przodu i postęp.
Gorzej z sytuacją z piratami: ataki Wako i piratów z Sealandu zachwiały naszym handlem z innymi krajami; do tego zostały zrujnowane niektóre porty i odcięta Baskonia. Fakt, że z Wako mieliśmy niedawno jeszcze przyjazne stosunki, ale nasz rząd zaniedbał płacenie haraczu darów dla zagranicy dla Wako co spowodowało ich atak, koniec końców... to przegięło pałę goryczy.
//realny wpływ w Wakō-han: 4 [było kiedyś 5, zgodnie z warunkami spadło o 1].
Straty z wojny (przeklejam dla wygody gracza, bo mi kupuje książki):
Cytat:Norfolk: 1->0 WP
Brest: 1->0 WP (ledwo naprawiono, znów zniszczone…)
Bretogne mimo że okupowane, powinno być naprawione [zniszczenia na 1WP, czyli kosztem 4 mln $] inaczej będzie w turze wojnennej 10004 zdekolonizowane!
Stejo Tuul nie ma liczonych do puli WP z Baskonii (2WP, ale one były tylko przyblokowane zrabowaniem transportów, nie zrujnowane najazdem, jak Brest)
Stejo Tuul poza tym straciło 1FT - transportowce zatopione lub zagrabione. Opłacamy pełne zaopatrzenie dla Baskonii i Bretonii, jeśli mieli dostać cokolwiek, takie rabowanko.
ORAZ
*) -10KP na początek tury 10004, nie liczy się jako dochód, ale jak braknie KP to tracisz 1 staba (ale nie tracisz tych 10 KP, ale super!). Proszę to policzyć do czasu pierwszego requestu od odpis od MG. Albo uznać od razu że -1 staba, mi tam jedno.
*) -7% dochodu z uwagi na zachwiany handel i wymianę.
*) +1 reputacji: bo wszyscy się spodziewali że zerwiemy rozejm, a nie tylko nie zerwaliśmy ale ktoś inny gdzie indziej to zrobił, ha!
i +1 wpływów w Republice Bremy LUB Liechtensteinie, jak gracz woli.