2020-05-01, 22:29
Flota i lotnictwo nie będą teraz za drogie? Zwłaszcza na wyższych poziomach.
Zmiany i wątpliwości
|
2020-05-01, 22:29
Flota i lotnictwo nie będą teraz za drogie? Zwłaszcza na wyższych poziomach.
2020-05-01, 22:45
Musi wyjść w praniu. Na pewno dużo bogatsze kraje teraz będą, więc trochę przez pryzmat tego trzeba spojrzeć na cennik (a równocześnie nie na tyle bogate żeby wybudować 5 lotniskowców klasy Nimitz na raz).
2020-05-01, 22:46
A będą lotniskowce rzeczne?
Tak średnio bym powiedział tak średnio. Ogółem mocno zmniejszyłem cyferki względem pierwotnego planu, bo z symulacji wyszedł mi dużo za duży przyrost. Obecnie i tak spodziewam się że jak każdy zacznie z krajem na 40 WP to pod koniec edycji 200 WP to będzie standard.
2020-05-02, 00:09
Cytat:nazwa - efekt kiedy trzeba doprecyzować - koszt Cytat:a) Demokracja - jesteśmy zobligowani do przeprowadzania wyborów i mamy moralną przewagę nad dyktaturami. Kontrowersyjne decyzje wymagają opłacenia przez KP. Co turę otrzymujemy bazowo 3 * Stabilność KP Prosiłbym o sprecyzowanie. Ten cennik jest i dla demokracji i autorytaryzmu, czy tylko dla demokracji? Bo jeśli autorytaryzm używa tego samego cennika, to ze względu na niższą generację KP mają trudniej, a nie łatwiej podejmować trudne decyzje. Czy może w ogóle źle to rozumiem i cennik ten tyczy się tylko jeśli akcja jest kontrowersyjna, a jeśli nie jest (albo mamy autorytarną klikę rządzącą) to cennika w ogóle nie używamy?
2020-05-02, 00:23
Cennik jest zarówno dla demokracji, jak i autorytaryzmów. Stabilność bardziej skacze w demokracjach, więc dostają za nią więcej punktów KP. Dyktator z silną pozycją w swoim kraju będzie dodatkowe KP mógł dostawać. Nie używanie tego cennika destabilizuje kraj - demokratyczny rząd musi mieć oparcie w opinii społecznej, autorytarny dyktator w swojej klasie politycznej. Ogółem dyktatorzy powinni bardziej cenić stabilność, a jeżeli za bardzo spada iść w jedną albo drugą stronę.
2020-05-02, 00:26
Ok, to kolejne pytanie:
Cytat:+1 WP za 10 mln $ i 5000 siły roboczej (dla keynesizmu koszt zwiększony o 2 mln $ i 2 KP, dla lesseferyzmu opcja niedostępna). Z tego co pamiętam na shoutboxie dyskusję na ten temat, centralne zarządzanie miało używać 5000 siły roboczej do rozwoju prowincji, natomiast nie kojarzę by Keynesizm miał to robić (tylko pieniądze i KP). Keynesizm płaci więc 12 mln, 5 siły roboczej ORAZ 2 KP?
2020-05-02, 00:36
To ja też mam pytanie.
Cytat:Wypowiedzenie wojny - 20 KP Biorąc pod uwagę ulubiony sport PNW, czyli rozpoczęcie wojny bez wypowiedzenia, jak ono wygląda w tym cenniku? Oraz, alternatywnie: jak w cenniku wyglądają, jeśli wyglądają, małe operacje wojskowe nie będące wojną pełnowymiarową (misje pokojowe, misje "pokojowe", wjazd czołgami ale bez wojny - a'la Czechosłowacja vs Układ Warszawski, operacje ustawiające "naszych" u władzy (Murica od kilkudziesięciu lat))...?
2020-05-02, 00:47
1) Z symulacji wyszło mi, że dorzucenie kosztu 2 KP dla rozwijania prowincji przez umiarkowane rynkowe powinno dostatecznie balansować. Puszczenie tego luzem byłoby niebezpieczne.
2) Klasyczny atak z niespodziewajki nie jest jest równoznaczny z wypowiedzeniem wojny. Być może pora na pierwszą edycję w której nasi obywatele też będą zaskoczeni wojną. 3) Interwencje zależą od skali, natomiast myślę że jeżeli wyślemy wojsko na drugi koniec świata, bez wypowiadania wojny, a tam się okaże że żołnierze padają jak muchy przez chowającą się w krzakach/górach partyzantkę, to opinia społeczna będzie oburzona i zaczną organizować woodstocki hippisi.
2020-05-02, 00:51
(2020-05-02, 00:47)VegetaZen napisał(a): 1) Z symulacji wyszło mi, że dorzucenie kosztu 2 KP dla rozwijania prowincji przez umiarkowane rynkowe powinno dostatecznie balansować. Puszczenie tego luzem byłoby niebezpieczne. Ad.1. To keynesizm płaci ludkami za rozwijanie, czy nie? Ad.2. Należy to rozumieć, jako brak kosztu KP i innych, bo zobaczymy jak obywatele nam polecą w stabilności za takie brewerie? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|