2021-10-29, 18:18
(2021-10-29, 02:24)Richtus napisał(a):Cytat:Trudność części działań została oznaczona jako zasięg i ta wartość zależy od odległości w jakiej znajduje się od naszej stolicy dane państwo:
Bezpośrednia granica lądowa - 5
Granica przez akwen - 10
Sąsiad naszego sąsiada lub 2 akweny - 15
Wszystko co jest dalej - 25
Hmmm, czy jeśli moja stolica jest na wyspie, to nigdy nie liczę się jako bezpośrednia granica lądowa? To trochę niejasne.
Co jeśli ktoś jest 2 akweny dalej ale np. w trakcie gdy akcja wywiadowcza jest realizowana w slocie doprowadzi do przesunięcia granicy bliżej (na granicę przez akwen). Trudność ulega obniżeniu, czy liczymy trudność w momencie startu działań/akcji i potem już nie ulega zmianom?
granica "od stolicy" przez akwen to granica przez akwen. Myślę że definicja jasna.
Ale... od stolicy - wykonującego akcję. Wydaje mi się że mowa o granicy kraju "wywiadowanego", ale to byłyby nierównoprawne zasady i optowałbym na podejściu stolica-stolica.
@VegetaZen ?
trudność wyliczamy na początku badania.
----
Pozyskanie informacji to akcja wywiadowcza wobec konkretnego PAŃSTWA. Wobec tego:
- nie możemy dowiedzieć się sytuacji off-game, a taką są ambicje. Ambicje dostaje gracz, jak gracz się zmieni to kraj ma nowe.
- nie możemy dowiedzieć się o kilku krajach, tylko o 1.
- pytając o rosję możemy się dowiedzieć czy piją alkohol.
Niemniej, z definicji to są pytania o lore / działania gracza i kwestie mechaniczne
akcje poniżej
Cytat:Wywiad polityczny - poznajemy wartościową informację z tajnego forum wybranego gracza - 20 (wymaga siatki wywiadowczej poziomu 2 w danym państwie)
Rozpoznanie - poznajemy wszystkie armie stacjonujące w wybranej prowincji i wszystkich z nią sąsiadujących - 10 (wymaga siatki wywiadowczej poziomu 1 w danym państwie)
niby się dublują, ale są tańsze i mają szerszy zakres odpowiedzi. A pytanie tak/nie nieco ogranicza
----
Cytat:Czy w turze 0 ponosimy koszt 10KP za wprowadzenie polityki wewnętrznej?
Pierwszej - nie. Jeśli już wprowadziłeś i w połowie tury Ci się odwidziało, to tak.